Timpriser på hantverkare varierar stort beroende på vilken typ av hantverkstjänst som man behöver använda sig av och var i landet man bor. Generellt är det dyrare timpriser på hantverkare i storstadsregioner än på mindre orter i landet.

Om man behöver anlita en snickare, målare, en murare eller golvläggare får man räkna med att betala en timpeng på cirka 300 – 450 kr.

Det är något dyrare att anlita elektriker, VVS montörer, takläggare och plåtslagare. Här ligger timpengen från cirka 400 kr/timme och upp till ungefär 500 kr/timme.

Behöver man anlita en byggprojektledare, konsult eller behöver hjälp med ritningar från en arkitekt hamnar prisbilden på 700 – 1000 kr/ timme (detta kan dessutom överstiga 1000 kr/timme beroende på uppdrag och geografiskt läge).

Dessa priser är alla exklusive moms som tillkommer med 25 %. Många av hantverkskostnaderna är ROT-berättigade vilket betyder att timpengen halveras (avdrag med 50 %). Om arbetskostnaderna blir 5000 kr för ett hantverksjobb ska hantverkaren endast fakturera kunden 2500 kr. Alla hantverksjobb är dock inte ROT-berättigade, så var noga med att ta reda på om det jobb som du behöver hjälp med är berättigat till ROT. Mer information om detta finns i vår artikeln om ROT-avdraget.

Kom även ihåg att lokala avvikelser på timpengen varierar stort i Sverige. Nyckelorden är alltid att planera ditt projekt och ta reda på så mycket fakta som möjligt och hantverkare och arbete innan projektet påbörjas. På så sätt minskas risken för överraskningar under resans gång.

om dokus

Dokus hjälper dig ta fram riktpriser för renoveringsåtgärder på ditt hus. Snabbt, enkelt och utvecklat för lekmän.

Läs mer