ROT = Renovering - Ombyggnad - Tillbyggnad

ROT innebär rent praktiskt att vissa hantverksjobb är berättigade till 50 % avdrag på priset för arbetskostnaden, som även innefattar momsen. Det är endast privatpersoner som får utnyttja ROT-avdraget och kriteriet som måste uppfyllas är att personen som får prisavdraget äger sin bostad. Bostad klassas som småhus, fritidshus, bostadsrätt eller ägarlägenhet. Varje enskild person har rätt att göra ett ROT-avdrag på max 50 000 kr per år. ROT-avdraget klassas som en skattereduktion och läggs ihop med RUT-avdraget (hushållsnära tjänster).

Vad räknas som ROT?

Det är många tjänster som är inkluderade i ROT- avdraget men det finns även många arbeten som inte är berättigade till ROT. En generell regel är att arbetet ska utföras i bostaden eller i direktanslutning till bostaden. Att bygga ett fristående garage på tomten eller att anlägga en pool är inte berättigat till ROT. Den fullständiga listan över vilka arbeten som ingår/inte ingår under ROT kan du läsa här på Skatteverkets hemsida.

Förutsättningarna för att du ska kunna utnyttja ROT-avdraget är därutöver att du endast anlitar hantverkare som innehar F-skattsedel. Hantverkaren fakturerar dig på halva arbetskostnaden och Skatteverket på den andra halvan av arbetskostnaden. För att Skatteverket ska ha kontroll över hur mycket skattereduktion som du beviljats under ett år måste du alltid uppge fullständigt namn, personnummer och fastighetsbeteckning till hantverkaren, då dessa uppgifter måste ingå på fakturan till Skatteverket.

Den totala skattereduktionen av både ROT och RUT som beviljats under ett år kommer att vara förtryckt på din inkomstdeklaration. Om Skatteverket noterar att du använt all din tillåtna skattereduktion under ett år (50 000 kr), eller av annan anledning inte godkänner ROT-avdraget, kommer hantverkaren att fakturera dig på det belopp som inte godkänts för skattereduktion.

För varje ROT/RUT-avdrag som görs skickar Skatteverket ut en bekräftelse på avdraget, vilket ger full kontroll på hur mycket skattereduktion som beviljats under året.

ROT-avdraget har minskat ”svart-jobben” då många fler har råd att anlita professionella hantverkare. Förutom den stora ekonomiska vinningen att utnyttja ROT-avdrag är en ytterligare vinst att du som kund kan vara säker på att arbetet blir utfört efter gällande lagar och att alla försäkringar täcker ifall någon skada skulle uppstå i framtiden, men även att fler hantverkare får projekt att arbeta med. Många fördelar finns alltså med detta system!

om dokus

Dokus hjälper dig ta fram riktpriser för renoveringsåtgärder på ditt hus. Snabbt, enkelt och utvecklat för lekmän.

Läs mer