Ett nytt och fräscht badrum är alltid trevligt och inbjuder till en lång varm dusch eller ett hett bad. Det finns många anledningar till att renovera ditt badrum och de vanligaste orsakerna är att badrummet behöver fräschas upp eller att det uppstått skador eller fukt som behöver åtgärdas.
Det är oerhört svårt att säga hur mycket en badrumsrenovering kommer att kosta eftersom mycket beror på storleken på badrummet, val av inredning och val av material på golv och väggar. En generell regel är att arbetskostnader som innefattar badrumsrenoveringen är berättigade till ROT-avdrag vilket betyder att kunden endast betalar för halva kostnaden.
Ett lyxigt badrum kan kosta flera hundra tusen kronor med specialbeställda mosaikplattor på golv och väggar, ett exklusivt bubbelbadkar med designad blandare och specialbeställda ljuskällor. Väljer du ett budgetbadrum finns det traditionella badkar från omkring 2300 kr och toalettstolar från cirka 1600 kr.
För att ytterligare spara in på kostnaderna går det att välja ett billigt men ändamålsenligt kakel eller plastmatta för både golv och väggar. Det finns även åtskilliga modeller av duschkabiner och således en bred prisbild. Den alla billigaste varianten på dusch är helt enkelt utan kabin med endast ett väggfäste för duschen och ett draperi kring duschytan.
För den prismedvetne går det att hålla nere kostnaderna genom att själv riva ut badrummet eller delar av det. Införskaffande av toalettstol, badrumsskåp och andra tillbehör är också saker som ägaren kan själv kan göra för att hålla kostnaderna nere. För dig som väljer en ”standardutrustning”, det vill säga strax över budgetvarianten, får räkna med en prislapp på ca 25 000 kr - 30 000 kr för inredning, men exklusive golv, väggar och arbetskostnader.
Värmekälla behövs alltid i badrum eftersom detta tillsammans med fläkt eller annat luftuttag hjälper till att hålla badrummet torrt och undvika fuktskador. Golvvärme är en populär värmekälla i badrum och finns både som elektrisk och som vattenburen. Vill du avstå från golvvärme är ett vanligt element att rekommendera. Detta kan kombineras i en handdukstork eller var för sig.
Arbetskostnaderna ligger på ungefär 450 - 500 kr/timme för hantverkare och beroende på hur mycket som du ska renovera i ditt badrum kan du behöva anlita både elektriker, plattsättare, rörmokare och snickare.
Hur vet jag att det är dags för en badrumsrenovering?
Om badrummet har uppenbara fel, skador eller brister är det definitivt dags att åtgärda dessa för att förhindra utökning av skadorna. Ett badrum som används dagligen utsätts självklart för slitage och efter några år kan badrummets inredning se nött ut. Även golv, väggar och tak blir ofrånkomligen nött efter några år och mår bra av en uppfräschning.
En spricka i plastmattan på golvet kan bli en ingångsport för fukt och därför är det bra att med jämna mellanrum kontrollera badrummets standard och skick. Vill du spara in på månadskostnaderna för vatten och värme kan det vara en idé att ersätta badkaret med en duschkabin. I taket kan det bildas fuktfläckar från värmeånga som inte behöver innebära fuktskador men som ger badrummet ett "ofräscht" intryck.
Vid ommålning av taket försvinner fuktfläckarna men det kan vara en god idé att undersöka om ventilationen är fullgod eller behöver förbättras. Om badrummet har otätade borrhål i väggen kan detta vara en ingångsport för fuktskador. Alla hål och sprickor i väggar och golv bör åtgärdas så snart som möjligt för att undvika att stora fuktskador uppstår.
Beskrivningar av badrummets olika delar
Ett renoverat badrum som fått nytt tak, nytt golv, nya väggar och helt ny inredning är en fröjd för ögat om det utförts på rätt sätt. Ett lyxigt badrum med specialbeställt klinkergolv, lyxigt bubbelbadkar, takdusch och stilren design på kranar och blandare förhöjer värdet på huset och blir ett rum som gärna visas upp för besökare. Det går att uppnå ett badrum i fullgod standard som renoverats med budgettillbehör, delvis eget arbete och materialval i den lägre prisklassen. Många renoverar och inreder badrummet efter husets karaktär och tidsanda. Men det är du som badrumsägare som styr val av tillbehör och material och du sätter ribban för din egen lyx och standard.
Bjälklagstyper
Bjälklag är en viktig beståndsdel eftersom det är den konstruktion som är den bärande delen. I badrum använder man sig oftast av bjälklagstyper som är gjutna i betong. Dessa är något tunnare eftersom de vanligen är försedda med ett tjockt golv. Fördelen med att lägga bjälklag i ett badrum är att de kan gjutas på plats.
Väggtyper
I badrummet är det vanligt att väggarna är gjorda av antingen gipsskivor eller betong. För att badrumsväggarna ska stå emot den fukt och väta som alltid bildas i ett badrum är det viktigt att väggarna är täta mot fukt. Om badrumsväggarna ska kaklas behöver ytskiktet på betong eller gipsskivor förses med en fuktspärr. Precis som namnet avslöjar är detta en spärr som förhindrar väta att tränga igenom väggen och bilda fukt- och mögelskador.
Vid kakling av ett badrum är det oerhört viktigt att fogarna blir täta och att rätt fogmassa används. Ska badrummet ha plastmattor på väggarna kan det tänka sig att den plastmatta som du väljer även fungerar som en fuktspärr. Vissa plastmattor/väggmattor har även egenskaper likvärdiga med en fuktspärr. Hör alltid med återförsäljaren om den plastmatta du väljer även räknas som fuktspärr.
Precis som tidigare poängterat är det oerhört viktigt att endast certifierade hantverkare applicerar väggmaterialet för bästa resultat och för att försäkringen ska gälla vid eventuellt uppkomst av skador.
Golvtyper
Många väljer kakel eller klinker som badrumsgolv eftersom det är snyggt och lätt att hålla rent. Klinkergolv är lätta att hålla fräscha och fogarna måste då och då även tvättas lite extra eftersom smuts och damm kan sätta sig där.
Golvet måste så klart vara helt tätt så att fuktskador inte uppkommer. Innan golvet kaklas eller kläs med plastmatta måste det flytspacklas. Efter att flytspacklingen har torkat läggs fuktspärren på. Precis som vid användning av plastmattor på väggarna fungerar vissa plastmattor som fuktspärr som då endast behöver läggas om golvet ska kaklas.
När plastmattor används som golvyta är det viktigt att skarvarna blir ordentligt limmade. De får absolut inte glipa eller ha tendens till att glipa. Endast certifierade hantverkare inom våtutrymme ska utföra golvläggning i badrum.
Att tänka på när du anlitar hantverkare för badrumsrenovering
Vem som helst får inte renovera ett badrum. Eftersom detta klassas som våtutrymme får endast behörig personal utföra vissa av arbetsmomenten. Även om du själv har kunskapen om hur man renoverar ett badrum är det inte säkert att försäkringen täcker vid eventuella skador om renoveringen utförts av en icke-certifierad fackman/hantverkare.
Hör gärna med ditt försäkringsbolag vilka regler som gäller innan du börjar renoveringen. Boverket har tydliga riktlinjer som ska följas vid renovering av badrum för att undvika att skador uppkommer efter utfört arbete. Golvet måste ha en viss lutning mot golvbrunnen för att vattenpölar inte ska bildas på golvet. Vattnet måste kunna rinna ner omedelbart i golvbrunnen.
Be alltid om en offert från alla hantverkare som du anlitar och var överens om både prisbild och beräknad tidsåtgång innan arbetet påbörjas. För att hålla koll på arbetets framfart kan du som badrumsägare dokumentera arbetet genom att fotografera löpande under renoveringen. Om skador uppkommer efter renoveringen kan dessa bilder användas vid ett eventuellt försäkringsärende.
Hantverkare som utfört arbeten i våtutrymmen ska lämna ett våtrumsintyg som bekräftar att arbetet utförts enligt gällande lagar och paragrafer. Innan badrummet tas i bruk efter en renovering ska arbetet besiktigas. Besiktningen kan ske genom företaget som utfört renoveringen eller av en certifierad oberoende besiktningsman. Ta god tid på dig att undersöka vilka hantverkare som kan utföra din badrumsrenovering då minsta tecken på bristfälliga kunskaper hos hantverkaren kan bli en kostsam historia där försäkringen i värsta fall inte täcker.
För att försäkringen ska gälla fullt ut gäller det att Boverkets samt följande fyra branschregler följs:
Boverkets våtrums-regler www.boverket.se
Säker Vatteninstallation www.sakervatten.se
Byggkeramikrådets Branschregler för Våtrum www.bkr.se
AB Svensk Våtrums-kontroll www.gvk.se
MVK – Måleribranschens våtrumskontroll www.vatrumsmalning.se