När det är dags att byta uppvärmningssystem i huset kan detta bli ganska dyrt beroende på vilken typ av värmekälla man väljer att installera. Många gånger är det svårt att som husägare själv installera ett nytt värmesystem eftersom montering och installation av till exempel en ny värmepump kräver specialkompetens att utföra. Vid installation av t.ex. berg- eller jordvärme krävs det ibland även sprängning och avancerat grävarbete som endast auktoriserad personal ska åta sig. Men det finns en del saker som man som husägare kan göra för att hålla nere kostnaderna vid byte av husets uppvärmningssystem:

4 smarta tips och råd när du byter uppvärmningssystem

  1. Om huset är förberett med fläkt och kanalsystem blir det mindre kostsamt om du väljer en värmepump med frånluft som passar till systemet istället för att välja ett helt nytt värmesystem. Utnyttja husets förberedda system och spara in på kostnaderna för en hel värmeomläggning.
  2. En befintlig panna i huset som kan kompletteras med en pelletsbrännare är en stor kostnadsbesparing. Enbart pelletsbrännaren kostar omkring 20 000 kr att investera jämfört med cirka 55 000 kr om man även behöver investera i en panna. Om du kan, återanvänd delar av värmesystemet i huset och komplettera med modernt och energibesparande uppvärmningssystem istället för att köpa ett helt nytt.
  3. För att värmen från pelletsbrännare och vedeldade pannor/kaminer ska kunna sprida sig i huset är det en fördel om det finns öppen planlösning eller viss öppen planlösning så att värmen inte ”stoppas” av väggar och dörrar. Om det finns möjlighet att öppna upp i huset eller att alltid ha vissa dörrar öppna sprider sig värmen snabbare och blir mer jämt fördelad. Besparingen blir mindre eldande.
  4. När du har bestämt dig för vilket uppvärmningssystem du ska byta till kan det vara värt att fundera över om det finns några moment i arbetsprocessen som du själv kan utföra. Alla de moment som du själv kan bidra med, allt ifrån att beställa värmesystem, ta bort befintlig panna/ system, montera bort element, förbereda med rena sotningskanaler etc. hjälper till att hålla arbetskostnaderna nere på den slutliga fakturan från hantverkaren.

Fundera, planera och genomför de åtgärder som du har kunskap och tid för. Att byta värmesystem är dyrt och minsta besparing av hantverkstimmar kan ses som en ljusglimt på slutfakturan.

om dokus

Dokus hjälper dig ta fram riktpriser för renoveringsåtgärder på ditt hus. Snabbt, enkelt och utvecklat för lekmän.

Läs mer