Köket är oftast husets mittpunkt där det händer mycket. I köket lagar vi mat, umgås, gör läxorna, kollar mailen och bjuder vänner på trevliga middagar och andra tillställningar. När ett kök används flitigt blir det följaktligen också slitet och nött. Livslängden på ett kök är ganska lång men om man vill ha ett fräscht kök behöver det renoveras och underhållas med jämna intervaller. Vitvaror håller omkring 10 -15 år och ungefär i dessa tidsintervaller brukar många även passa på att renovera köket.
Vid en köksrenovering kan kostnaderna delas upp i materialkostnader och arbetskostnader. Om en hantverkare ska utföra hela eller delar av renoveringen är arbetskostnaderna ROT-berättigade. Ett kök kan nästan kosta hur mycket som helst och det är bara dina val och din budget som styr vad den slutgiltiga prislappen hamnar på. Det är svårt att göra en exakt kostnadsanalys men vid renovering av ett normalstort kök med vitvaror och standardinredning hamnar slutsumman på ungefär 40 000 – 45 000 kr exklusive material för väggar, golv och hantverkskostnader.
När ett kök ska renoveras gäller det att bestämma hur omfattande renoveringen ska vara. Ska endast vitvaror bytas ut? Ska väggarna tapetseras eller målas? Ska den befintliga skåputrustningen vara kvar eller bytas ut? När alla frågor är besvarade kvarstår att välja material och utrustning. För ett köksgolv i den billigare prisklassen finns laminatgolv eller plastmatta från ca 50 kr/kvadratmeter. Ett genuint och massivt trägolv eller specialbeställda klinkers är betydligt dyrare och prisnivån ligger på omkring 500 kr/kvadratmeter och uppåt.
Väggar i ett kök är oftast målade eller tapetserade och här finns en bred prisbild beroende på vad man väljer. En trendig och designad tapet är oftast dyrare än en tapet med neutral ton. Ovanför diskbänken är det vanligt med kakel eller våtmatta men på senare år har det blivit populärt att här fästa aningen textil, ett stort foto eller en plansch som täcks av ett stänkskydd.
Det finns otaliga sätt att designa sitt kök och för att hålla nere kostnaderna finns det flera saker som man kan göra själv. Nedmontering av det gamla köket, målning, tapetsering och montering av den nya köksinredningen är några saker som man kan göra för att spara in på kostnaderna. Vid hantverkshjälp ligger timkostnaden på omkring 500 kr och den totala arbetstiden måste beräknas individuellt för varje köksrenovering. Eventuell omdragning av el och vatten måste utföras av hantverkare med speciell behörighet.
En renovering eller en uppfräschning av ett kök kan göras för en liten slant men även uppgå till flera hundra tusen kronor beroende på val av material, antal hantverkstimmar och storlek på köket. Tänk noga igenom köksrenoveringen och skissa upp förslag på hur du vill att ditt nya kök ska se ut. Noggrann planering av köksrenoveringen och val av certifierade hantverkare ger dig alla förutsättningar till att köksrenoveringen blir lyckad och du blir nöjd med ditt nya kök.
Hur vet jag att det är dags för en köksrenovering?
Om köket har uppenbara fel eller skador är detta ett tecken på att köket behöver repareras. När du märker att någon av vitvarorna inte längre fungerar ändamålsenligt är det ett tecken på att renovering är nödvändig. Sprickor i materialet ovanför diskbänken kan vara en inkörsport för fukt och begynnande fuktskada. Även ett golv med spruckna kakelplattor eller glipande fogar i en plastmatta bör undersökas och eventuellt åtgärdas för att säkerställa att inga större skador uppkommer.
Om köket varit utsatt för läckage kan detta vara anledning att starta en köksrenovering. Kök som inte fungerar eller som ger ett väldigt slitet intryck kanske inte används i lika hög utsträckning medan ett fräscht och funktionsdugligt kök inbjuder till att arbeta och vistas i köket.
Beskrivningar av kökets olika delar
Det finns en mängd olika typer av köksväggar, golv och bänkskivor att välja mellan och här följer en närmare beskrivning av de olika kategorierna.
Väggtyper
Det är inte ovanligt att några av väggarna i köket är gipsväggar och några är betongväggar, beroende på kökets placering. Idag går det nästan att designa sitt kök precis som man vill. Målade väggar, alternativt tapetserade väggar, har i många år varit förstahandsval för dem som renoverat sina kök. Träpaneler är också ett vanligt material och här går det att välja mellan allt från klassisk furupanel till exklusiv ekfanér.
Vill du att väggar och golv ska matcha finns det möjlighet att välja både klinkerbeklädda väggar och golv vilket kan ge köket en större helhet då linjerna mellan golv och tak nästan suddas ut. Väggar som kläs med plastmattor är lätta att rengöra och plastmattorna kan med fördel matchas med övrig inredning eller fungera som en kontrastfärg till ett neutralt kök.
Golvtyper
Ett köksgolv ska vara lätt att hålla rent och många gånger behöver golvet dammsugas eller våttorkas flera gånger varje vecka. Det finns en uppsjö av golv att välja mellan och några vanliga golvtyper som håller sig inom budgetklassen är laminatgolv, kakel, korkmatta eller plastmatta.
För att få fram en gedigen eller exklusiv känsla i köket finns det möjligheter att välja mosaikgolv, massiva träplankor eller ett stenbelagt högblankt golv. Ett golv är så mycket mer än bara en yta som man går på. Med rätt val av material och färger kan golvet verkligen förhöja hela kökets utseende och finns det möjlighet är det trevligt om golvet matchar husets karaktär och tidsanda.
Bänkskivor och ytskikt
Det finns en mängd olika bänkskivor att välja mellan och nästan alla har både för- och nackdelar. Ett av de billigare materialen för bänkskivor är laminat. Detta är tåligt och hållbart men är tyvärr känsligt för fukt. Andra bänkskivor som också hör till den lägre prisklassen, om den inte är specialbeställd, är plåt. Plåt är tåligt för vatten men tyvärr känsligt för repor.
I mellanprisklassen återfinns trämaterial, kakel och i viss mån betong. När det gäller dyrare materialval är klassisk granit eller marmor en valmöjlighet och även komposit som finns i en mängd olika färger. Vissa bänkskivor står emot väta bättre än andra medan vissa är känsliga för repor, syra och värme. Många ser gärna att valet av bänkskiva och dess ytskikt passar ihop med övriga köksinredningen.
Att tänka på när du anlitar hantverkare för köksrenovering
En köksrenovering är en kostsam investering som inte får gå fel och därför är det oerhört viktigt att endast anlita hantverkare som innehar kompetens och certifikat för att utföra köksrenovering. En och samma hantverkare kan inte göra hela renoveringen eftersom moment med både el, vatten, snickerier och kakelsättning oftast är involverade. Tänk på att alltid vända dig till de specifika branschorganisationerna för respektive hantverksgrupp.
För att ytterligare säkerställa om hantverkaren uppfyller kraven går det att begära referenser från tidigare kunder. Det går även bra att höra med någon i bekantskapskretsen som nyligen fått sitt kök renoverat om de var nöjda med sina hantverkare. För att den slutliga prislappen inte ska bli en överraskning ska alltid offerter begäras in från alla hantverkare som du anlitar. Det är viktigt att vara helt överens om priset och den beräknade tidsåtgången innan arbetet påbörjas eller materialet beställs.
Var noga med att fråga efter garantier på vitvaror och annan utrustning, om någonting skulle gå sönder. Vill du vara säker på att tidsplanen håller kan du fotodokumentera arbetet medan det framskrider. För att hemförsäkringen ska täcka vid eventuella framtida skador är det av största vikt att VVS-arbeten endast utförs av certifierade hantverkare.