Urvalet av innergolv är stort och många av materialen passar bra att lägga i flera olika rum. Det finns egentligen ingenting som begränsar dig till att lägga samma klinkergolv i både kök och tvättstuga. De mest populära innergolven är parkettgolv, laminat, klinkergolv och plastmatta.
Både trägolv och plastgolv har alltid varit populära och på senare tid har plastgolven fått ett uppsving tack vare många nya mönster och efterliknande design på trä och stengolv. Det är relativt billigt att lägga ett plastgolv och det går att hitta ett golv där kvadratmeterpriset ligger på strax över 200 kr.
Äkta parkettgolv finns i många olika sorters träslag och beroende på vilket träslag man väljer kan kvadratmeterpriset variera stort. I Skandinavien är de vanligaste träslagen gran och furu men även ekparkett och ljust askträ är favoriter hos många. En tunnare ekparkett på 7 mm kostar från ca 250 kr/kvadratmeter medan den dubbla tjockleken hamnar på strax under 500 kr/kvadratmeter.
Klinkers har varit populärt i många år och från att först ha varit ett självklart val i tvättstugor har klinkergolven flyttat in i både hall och kök. Det går att framkalla lekfulla golv genom val av klinkerplattor; enfärgade, mönstrade eller en kombination av flera enfärgade plattor som bildar ett mosaikmönster. Priset på klinkers varierar oerhört beroende på storlek, ytskikt och tjocklek men vid val av klinkergolv finns det priser från ungefär 200 kr/kvadratmeter till flera tusen kronor/kvadratmeter.
Laminatgolv har länge varit populärt och är ett fullgott alternativ när du inte vill lägga in trägolv men ändå få in en känsla av trä i huset. Ett laminatgolv kallas även för klickgolv då plankorna klickas i varandra en efter en, och är väldigt lätt att lägga.
Om du vill undvika att lägga golvet själv och spara ner på hantverkskostnaderna kan du förbereda golvarbetet exempelvis genom att avlägsna befintligt golv och förbereda med att ta upp lister och annat som måste avlägsnas innan det nya golvet kommer på plats. ROT-avdraget är berättigat för arbetskostnaderna för golvläggningen men inte på materialkostnaderna.
Hur vet jag att det är dags att renovera golvet?
Orsakerna till att man vill byta golv brukar antingen vara att man har tröttnat på det gamla golvet och vill ha in något nytt och fräscht eller att det gamla golvet är slitet. Ett plastgolv som legat i många år kan bli nött och skarvarna tenderar att gå upp eller att glipa. Om det uppkommer mörkfärgade fläckar kan detta vara tecken på fukt och mögel och bör undersökas så snart som möjligt. Golv som utsätts för konstant användning blir följaktligen slitna och på trägolv kan det uppstå repor och hack i ytan som gör att golvet ser gammalt ut. Kontrollera gärna dina golv regelbundet för uppkomst av eventuellt slitna skarvar, fuktfläckar eller uppkomst av friktion i golvplankorna.
Beroende på typ av golv och eventuell skada måste man ta ställning till om golvet ska totalrenoveras eller enbart delvis repareras eller bytas ut. Klinkerplattor som spruckit kan bytas, och även delar av ett laminatgolv och parkettgolv kan ersättas. Här finns dock risk för nyansskillnad eftersom ursprungsfärgen säkerligen har blekts av solen. Även plastgolv kan bytas ut antingen helt eller delvis men även här finns risk för nyansskillnad eller att plastmattans färg i ursprungsgolvet har utgått ur sortimentet.
Underhåll av golv
Du kan spara en stor slant genom att kontinuerligt underhålla dina inomhusgolv. Trägolv som slipas och bonas med regelbundna intervaller håller längre och ger en slitstark yta. Plastgolv och laminatgolv är tacksamma golv att hålla rena och kan med fördel både dammsugas och våttorkas regelbundet. Klinkergolv är också ett väldigt lättskött golv och tål både dammsugning, våttorkning och speciellt framtagna rengöringsprodukter. Fogarna i klinkergolv behöver också regelbunden rengöring och ibland räcker det inte med vanlig allrengöring utan speciell fogrengöring krävs.
Olika golvtyper
De olika golvtyperna har alla olika egenskaper och prisklasser men gemensam nämnare är att ett nytt golv, oavsett material, är en investering och ett lyft för rummet.
Parkettgolv är trägolv i flera skikt som är känt som slittåligt, men som lätt kan repas eller få hack i sig om man tapper något vasst i golvet, går med stilettklackar eller helt enkelt använder golvet flitigt. För ett starkare trägolv är ekfanér ett alternativ. Med en lackförstärkt yta förblir golvet hårt och stabilt trots omslipning.
Vill man efterlikna trägolv går det att lägga ett slitstarkt laminatgolv där ytskiktet består av förstärkt papper, oftast med imitation av träplankor eller parkettstavar, och underdelen är gjort av träfiberskivor. För att efterlikna ett trägolv eller ett stengolv finns plastmattor med hög standard i imitation. Plastmattor finns även som mönstrade eller enfärgade och kan matchas med färgval i tapeter, gardiner och möblemang.
Slitstark klinkers är lera som genomgått en keramisk bränning. Ytskiktet kan fås i en mängd färger och ytskikt och passar bra i såväl kök, badrum, tvättstuga och i uterum. Välj golvtyp efter vad som passar husets karaktär och interiör. Både budgetvarianter och exklusiva val är ett lyft för rummet.
Att tänka på när du anlitar hantverkare för golvrenovering
När du behöver hjälp med golvläggning är det viktigt att anlita professionella hantverkare som innehar certifikat. Försäkra dig om att de hantverkare du anlitar har kunskapen och certifieringen att utföra den golvläggning som du behöver hjälp med. Vid exempelvis golvläggning i våtutrymme krävs att hantverkaren har speciell behörighet att arbeta i just våtutrymmen. Se vår artikel om att renovera badrum för mer information om detta.
En grundregel är att alltid be om en offert innan golvläggningen påbörjas och en tidsplan för den beräknade tidsåtgången. Var noga med att anlita någon inom branschorganisationerna och för att ytterligare säkerställa hantverkarens kompetenser går det att be om referenser från hantverkarens tidigare kunder.