Att finansiera en renovering är ofta överväldigande oavsett budget. Kök och badrum är oftast de dyraste utrymmena att renovera, men de är också de mest värdeadderande renoveringarna man kan göra i hemmet. Precis som vid alla andra projekt med en budget, finns det många sätt att sänka kostnaderna och samtidigt behålla en personlig känsla för stil.

Gör stor skillnad med ny färg i badrummet

Färg och målning är i allmänhet högst upp på den budgetmedvetnes renoveringslista. En målning uppdaterar snabbt badrummet och man kan ofta själv byta utseende, känsla och stil utan professionell hjälp eller höga kostnader.

Detta är särskilt sant för badrum, eftersom speglar och inbyggd inredning som skåp och dusch/badkar tar upp mycket av väggytan. Detta leder till att det krävs mindre färg, färre verktyg och mindre förberedelse för att avsluta jobbet.

Leta efter bra erbjudanden på kakel och klinker

Ett annat bra sätt att uppdatera badrummet är byte av gammalt eller skadat kakel och klinker. De två bästa tipsen för att spara pengar på kakel är att köpa enkla standardplattor för stora områden, samt vara vaksam på bra erbjudanden.

För ytor som behöver vara extra tåliga, som golv och duschkabiner, kan man använda enkla och slitstarka plattor, och använda dyrare och finare kakel på andra estetiskt viktigare ytor.

Många affärer säljer samma kakel och klinker för olika priser, det är därför värt att se sig omkring hos flera handlare. Att handla online är idag ett mycket bra tips för att spara pengar när man handlar kakel, då det finns mycket prisinformation och överskottslager tillgängligt. Med tiden hoppas vi kunna erbjuda dig som konsument ett enkelt verktyg för just sådana jämförelser på vår tjänst Renoveringskalkyl - Badrum.

Våtrumsmatta istället för kakel

Våtrumsmatta var den givna standarden i svenska badrum under 70-talet. Sedan försvann dem, och ersattes flitigt av kakel och klinker. Nu är våtrumsmatta påväg tillbaka, troligen för att de är billiga och enkla att montera, och på senare år har de börjat komma i många olika utföranden.

Det går också utmärkt att blanda kakel med våtrumsmatta i badrummet, och samtidigt behålla en högkvalitativ känsla i badrummet.

Ersätt fixturer och ge badrummet ett enkelt ansiktslyft

Fixturer och armaturer är detaljer som kan få vilket badrum som helst att lysa, och de är ofta enkla och billiga att byta ut själv! De flesta detaljerna i badrummet kräver bara en skruvmejsel för byte och nyinstallation, vilket gör detta tips till en enkel eftermiddagsrenovering. Allt som är av metall i badrummet går ofta att byta, exempelvis kranar, krokar, handtag, duschhuvud eller hållare för toalettrulle.

Renovera badrummet över en längre tid

Överväg att bara renovera delar av badrummet åt gången. Du kan ge badrummet en modern uppfräschning genom att exempelvis kakla om duschområdet eller byta lamparmaturer.

Genom att dela upp badrumsrenoveringen i olika delmoment, kan du anpassa renoveringstakten efter vad budgeten tillåter. Vanligtvis är det enklast att göra färdigt de stora jobben först, som att exempelvis byta ut handfatet. Gör sedan klart badrumsrenoveringen i etapper i egen takt.

Köp överskottsmaterial

Att köpa material från rest- och överskottsslager är ett mycket effektivt sätt att dra ner på kostnaden. Mycket av det byggmaterial som används vid badrumsrenoveringar används också ibland vid köksrenoveringar, vilket gör det lämpligt att köpa oanvänt spillmaterial för nedsatt pris.

Till exempel används bänkskivor i granit i både kök och badrum, och när man skapar dekorativa och kundanpassade bänkskivor i kök kan det ibland bli restbitar kvar. Dessa är vanligtvis för små för att passa i andra kök, men kan passa perfekt i badrummet.

Minska mängden kakel i badrummet

Kakel är vackert, och det är förståeligt att många vill täcka hela badrummet i det. För den som renoverar med en tight budget däremot, kan det vara bra att veta att kakel bara behövs på de områden som riskerar vattenskada. Genom att bara kakla vissa delar kan man skapa en intressant, och framförallt prisvärd, dynamik i badrummet.

Förnya atmosfären med rätt belysning i badrummet

Att ersätta befintlig belysning och experimentera med nya stilar är ett snabbt och effektivt renoveringstips. Precis som allt annat i badrummet kan belysningen kännas föråldrad efter ett tag, och med ny belysning kan man i princip skapa en helt ny atmosfär utan att det kostar skjortan. Jämför gärna priser på nya armaturer på nätet innan du handlar.


Besök gärna vår tjänst Renoveringskalkyl - Badrum. Där kan du enkelt få en överslagsberäkning för just din badrumsrenovering - på bara tio sekunder!

om dokus

Dokus hjälper dig ta fram riktpriser för renoveringsåtgärder på ditt hus. Snabbt, enkelt och utvecklat för lekmän.

Läs mer