Det svåraste med att designa och planera ett badrum är antagligen att bestämma rätt stil och vilken inredning man får in på den lilla ytan. En annan begränsning är ofta läget på existerande rör- och eldragning. Om renoveringen kräver strukturella förändringar i badrummet, såsom stambyte eller förflyttning av golvbrunn, rådgör alltid med professionella hantverkare.

Grundläggande förberedelser

Vanliga badrumsrenoveringar behöver oftast inte något bygglov. Men om bärande konstruktion och/eller vatten och avlopp kommer påverkas av renoveringen ska man göra en bygganmälan till kommunen. Gäller det en bostadsrätt bör du först få styrelsens godkännande.

Nedan följer en beskrivning av saker att tänka på när man planerar och designar en badrumsrenovering.

Planera designen

Titta på badrummets befintliga utseende och utformning och fundera på vilka funktionella problem som finns i badrummet idag. Om ni är flera personer som använder badrummet, finns det exempelvis tillräckligt med yta runt handfatet, behövs det ett andra handfat eller möjligtvis ett mer avskild utrymme för duschen?

Eller sitter krokar och handdukstorkar dåligt? Hur är det med förvaringsutrymmen? Frågorna är många, men det är också det som är tjusningen med att göra det själv. Nu kan du få det precis som du vill!

Titta gärna runt på nätet efter inspiration från andra. Här är två tips från oss på Dokus!

Rör och ventilation

Från rörmokarens perspektiv är bästa utformningen på badrummet när alla vatten-och avloppsrör samt ventilationssystem ligger tillsammans i samma vägg. Detta sparar inte mycket material och arbete, det är dessutom mycket enklare att reparera och underhålla badrummet i framtida renoveringar.

Elektriska uttag och strömbrytare

Det är generellt sett enklare och billigare att flytta kablar och uttag, men detta arbete får absolut inte göras av den som saknar rätt behörighet. Anlita därför alltid en behörig elektriker för att implementera dina förändringar.

Om den existerande miljön är funktionellt duglig för dina behov kan man spara väldigt mycket pengar på att inte renovera elen, och istället spendera mer på exempelvis finare badrumsmöbler.

Försumma inte heller värdet av rätt belysning i badrummet. Du kommer behöva minst 60 W (eller motsvarande i LED belysning) över badrumsspeglar, men du bör också komplettera med flera mjukare ljuskällor. Finns det ett badkar i badrummet är det viktigt att mysfaktorn inte försvinner, och det kan vara väl värt tiden att hitta rätt belysning för det nya badrummet.

Underhåll och rengöring i badrummet

Fundera på om det finns problem för underhåll och rengöring i den existerande layouten. Smutsiga fogar, mögel och tvålansamlingar i hörn och kanter kan vara särskilt svåra att rengöra.

Vissa material ser fantastiska ut när de är nya, men kan slitas fort i våtutrymmen om de inte hör hemma där.

Minska vatten- och elförbrukning

Varmvatten är ofta den största energiboven i huset, och badrum förbrukar mycket mer vatten än något annat rum. Det brukar därför löna sig i längden att vidta några smarta energilösningar när man renoverar badrummet. Några exempel är duschar med lägre tryck, isolera varmvattenrör ordentligt eller köp en toalett som spolar mer sparsamt.

Planera ett nytt badrum

Det första steget när du planerar ditt nya badrum är att göra en detaljerad skiss av det existerande badrummet. Rita med ovanifrånperspektiv och inkludera:

  • Alla väggdetaljer, samt läget på fönster och dörrar. Går det rör utanför väggen?
  • Längden och bredden på skåp och badkar/dusch.
  • Avståndet mellan närmaste vägg och mitten på toalettskålen, samt avståndet från närmaste vägg till mitten på handfatet.
  • Alla elektriska uttag, strömbrytare samt övrig inredning/fixturer.

Inredning

Den här artikeln syftar inte till att ge specifika inredningstips och diskutera badrumsstilar i detalj. Sök gärna inspiration på nätet eller i en butik nära dig.

När du väl har en generell idé om hur badrummet skall se ut är det dags att bestämma sig för inredningen. Vanligast är att bestämma sig för vilken typ av badkar och/eller dusch man vill ha.

Det finns mängder av olika handfat att välja mellan, men ett viktigt beslut man ska ta är om handfatet i badrummet skall vara vägghängt då dessa ofta är billigast. Tvättställsskåp är ofta dyrare, men betraktas vanligtvis som estetiskt finare. Dessutom ger ett tvättställsskåp oerhört mycket mer förvaringsutrymme i badrummet, då ytan under ett vägghängt handfat ofta förblir outnyttjad.

Om det finns plats i badrummet är det även vanligt att köpa in ett fristående högskåp och/eller hyllor för ytterligare förvaringsutrymme.

När det gäller toalettstolar finns det också en mängd olika utföranden och design. De vanligaste modellerna är golvstående toalettstolar, men det finns också vägghängda toaletter. På vägghängda toalettskålar kan välja att ha vattencisternen synlig, eller använda en s.k. inbyggnadscistern. Den senare modellen betraktas mer stilren och minimal då bara toalettskålen syns, men det blir ofta dyrare och mer omständigt att installera.

Tänk på att välja en vattensnål toalett som är lätt att rengöra. Ofta kan man också välja om man vill ha en hård eller mjuk sits.

Att bestämma den slutgiltiga designen

När du väl har en grov idé om vilka badrumsmöbler och övrig inredning du vill ha, gå till en leverantör eller kolla på nätet för att ta måtten. Ett tips när du ritar upp badrummet är att klippa ut wellpapp figurer av badrumsmöblerna i samma skala som ritningen. Då kan du fritt placera ut de olika objekten på din ritning, och leka med olika designer.

Det finns också mängder av ritprogram på webben som man kan använda sig av, och de flesta leverantörer har idag egna ritprogram du kan ladda ner och använda, samt få hjälp genom.

Tänk på att det finns branschregler man ska förhålla sig till när man ritar nytt badrum. Försäkringsbolagen jämställer idag de två standarder som finns, GVK "säkra våtrum" och Byggkeramikrådets branschregler för våtrum (BBV). För själva byggandet bör du dock kolla med ditt försäkringsbolag då många kräver att arbetet utförs av en auktoriserad fackman.

Layout

Börja med att positionera badkaret när du ritar layouten. Tänk på att det ska vara enkelt att rengöra runt omkring, och försäkra dig om du har ordentligt med svängutrymme runt badkaret samt att handdukstorkar och krokar ska finnas i närheten.

Därefter, placera ut handfat/tvättställskåp. Se till att det finns minst 70-100 cm utrymme framför handfatet. Kontrollera att dörren inte slår i handfatet om badrumsdörren öppnas inåt!

När du ska placera ut toalettstolen, försök placera den en bit från dörren och säkerställ att du har tillräckligt med utrymme framför och runt omkring toalettstolen.

Om du har extra utrymme kvar för extra förvaring är det klokt att använda den ytan, samt komplettera med badrumshyllor. Det viktigaste när du designar förvaringsutrymme är att placera allt du behöver inom räckhåll.


Besök gärna vår tjänst Renoveringskalkyl - Badrum. Där kan du enkelt få en överslagsberäkning för just din badrumsrenovering - på bara tio sekunder!

om dokus

Dokus hjälper dig ta fram riktpriser för renoveringsåtgärder på ditt hus. Snabbt, enkelt och utvecklat för lekmän.

Läs mer