Köket benämns oftast som husets hjärta, för det är här allting sker. Vi lagar mat, äter, gör läxorna, umgås och inte alltför sällan händer det att festen börjar i köket där gästerna bjuds på snittar och någonting gott att dricka. Eftersom köket oftast är det rum i ett hus som används mest blir följaktligen resultatet att köket också är det rum som slits mest. Att renovera ett kök kan bli en kostsam historia där utgifterna gärna skenar iväg ifall du inte har en strikt budget som inte får överskridas. Det finns en hel del saker som man själv kan göra för att hålla renoveringskostnaderna för ett kök nere.

5 smarta tips och råd när du renoverar ditt kök

  1. Riv ut inredningen själv och skruva ner hyllor och annat som finns uppsatt på väggarna. Genom att själv tömma köket på så mycket inredning som möjligt sparar man in på många hantverkstimmar. Om golvet ska bytas ut kan detta också brytas upp och avlägsnas utan att involvera hantverkare.
  2. Att köpa köksinredning är dyrt så för att kapa kostnaderna för nya köksskåp är det möjligt att enbart måla om köksluckorna. Det går bra att själv måla om luckorna eller att lämna in dem för sprutmålning, vilket blir billigare än att beställa nya skåp. Händiga hemmasnickare kan själva bygga köksskåp eller enbart sätta upp öppna hyllplan för synlig förvaring av tallrikar och andra köksföremål. Återanvända hyllor och skåp kan få ny funktion och kan målas om i passande färg.
  3. Om bänkskivan är nött och fläckig, men övriga delar av köket ger ett fräscht intryck, kan det räcka med att byta enbart bänkskiva och eventuellt tillhörande diskhoparti. Med en ny bänkskiva i valfritt material får köket ett rejält uppsving eftersom bänkskivan oftast är i blickfånget när man går in i köket. För att ytterligare dra ner på kostnaderna kan man istället strunta i bänkskiva och istället använda sig av rostfri diskbänk längs hela arbetsbänken, vilket även inkluderar diskho.
  4. Spara in på dyra materialval och välj produkter som är ändamålsenliga men som fortfarande har snygg design. Det finns många material för både golv och väggar i den lägre prisklassen som ger köket det lyft det behöver, utan att det nödvändigtvis ska vara massivt trä eller specialbeställda mosaikplattor.
  5. Gör bitvis renovering och renovera där behovet är som störst. Om golvet har fått fläckar och ser nergånget ut, eller om kakelsättningen ovanför spisen inte får tillbaka sin ursprungsglans kan det räcka med att byta ut de delar som känns ofräscha. Vid byte av golv kan du minska hantverkskostnaderna genom att ta bort det befintliga golvet och montera bort lister. Om taket har fått fläckar som är orsakade av matos kan det räcka med att måla om taket och kanske byta ut fläktkåpan för en effektivare utvädring av oset.

Ett renoverat kök ger ett fräscht intryck och en köksrenovering behöver inte betyda en totalrenovering. Bitvis renovering och uppfräschning som du gör själv ger både köket och hela huset ett lyft och inbjuder till att vistas i köket.

om dokus

Dokus hjälper dig ta fram riktpriser för renoveringsåtgärder på ditt hus. Snabbt, enkelt och utvecklat för lekmän.

Läs mer