Det är nästan oundvikligt att inte slita på ett golv. Golvet går vi på varje dag, barn kryper och leker här, vi flyttar möbler över golvet och mycket annat, och självklart sätter detta sina spår. Ett golv som har legat länge kan behöva fräschas upp eller rent av helt bytas ut. När man byter golvet i ett rum ger man samtidigt hela rummet en ansiktslyftning. Golvytan tar upp så pass stor del av rummet att det nästan alltid är iögonfallande. Förutom de vanliga och alldagliga råden som dammsugning och våttorkning av golvet för lång livstid och snyggt utseende, följer här några andra tips på hur man på bästa sätt kan spara några slantar vid renovering av golv.
5 smarta tips och råd när du renoverar dina golv
- Har du bestämt dig för att lägga in en ny plastmatta i tvättstugan måste en våtrumsbehörig hantverkare utföra jobbet, men det finns även saker som du som husägare kan hjälpa till med. För att hålla kostnaderna nere är det möjligt att göra en del av förarbetet själv. Ta bort eventuella lister och avlägsna spikar som inte ska vara kvar. Flytta undan möbler som måste tas bort innan golvläggningen och dra upp den gamla plastmattan. För att avlägsna en plastmatta kan det ibland behövas verktyg och ibland går det att dra bort mattan med enbart händerna. Det kan vara tungt, beroende på hur väl mattan sitter fast, men detta är en kostnadsbesparing då du efteråt endast behöver be hantverkaren att lägga in den nya mattan.
- Trägolv som har blivit nötta under många år förlorar sin glans när ytskiktet mattas av. En enkel renovering/underhåll av ett trägolv är att lacka eller olja in det. Detta kan man enkelt göra själv så länge bruksanvisningarna följs till punkt och pricka. Om golvet har utsatts för hack och repor som inte är så djupa kan golvet slipas så att golvytan blir slät igen. När det gäller slipning finns det möjlighet att hyra slipmaskin eller att leja bort arbetet till en hantverkare. Väljer du att slipa själv sparar du arbetskostnader för hantverkaren men om du känner dig osäker på att manövrera en slipmaskin är rådet att en yrkeskunnig hantverkare slipar och därefter kan du åta dig lackningen eller oljningen. Tänk på att det går att dela upp jobbet och endast beställa specifika tjänster från hantverkare och själv göra det som du behärskar och har tid med.
- Ett kakelgolv som ser slitet ut och som fått smutsiga fogar ger inte ett trevligt intryck. Om det inte finns utrymme i budgeten för en hel kakelomläggning av golvet finns det specialprodukter att använda sig av för rengöring av kakelplattorna respektive av kakelfogarna. Observera att det oftast är två olika sorters rengöringsmedel som ska användas och ibland är det tillräckligt med allrengöring för själva kakelplattan. När smuts och damm blir avlägsnat från fogarna får golvet en ny lyster och den stora renoveringen kan vänta.
- Ett betonggolv fungerar utmärkt att måla. Betonggolv finns ibland i tvättstugor eller tamburer på äldre hus och med ny färg blir golvet som nytt.
- Ett generellt tips är att tänka igenom hela arbetsmomentet och vad du vill ha gjort när golvet ska renoveras. Välj ut de delar som du inte behärskar och anlita hantverkare enbart för dessa. Resterande moment som du själv kan utföra hjälper till att hålla renoveringskostnaderna nere.