Fönstren på ett hus behöver renoveras med jämna mellanrum och beroende på vilket geografiskt läge som huset har och hur mycket väderpåfrestningar som fönstren utsätts för varierar renoveringsintervallerna. Vanligtvis behöver fönster med träram renoveras oftare än fönster som har ramar av aluminium.

5 smarta tips och råd när du renoverar dina fönster

  1. Fönster med träramar måste underhållas ungefär vart 10 -15 år. Detta är dock inte hugget i sten och beroende på hur vädertålig ramen är kan detta krävas oftare än vart tionde år. Håll därför regelbunden koll på dina fönster! Målade träramar måste skrapas rena från gammal färg och det är någonting som man som husägare kan göra själv. Med en enkel skrapa kan man på ett noggrant sätt få bort de färgrester som måste avlägsnas innan ny färg stryks på. Känner man sig osäker på hur ny färg och eventuellt kitt ska läggas på kan man låta en hantverkare göra detta, men då har man ändå sparat in flera hantverkstimmar genom att avlägsna den gamla färgen själv.
  2. Om fönstren måste monteras av innan hantverkaren kan göra sitt jobb kan man som husägare ombesörja detta för att på så sätt minska på arbetskostnaderna. Om det finns beslag eller gångjärn som måste monteras av innan renoveringsarbetet kan starta kan husägaren även göra detta åt hantverkaren. Alla arbetsmoment som man utför själv blir en besparing på sluträkningen.
  3. Ibland händer det att delar av träramen blir skadad och då kan det vara en god besparing att enbart ersätta den skadade delen. Avlägsna det skadade partiet och ersätt med en ny, tillsågad efter måttet på den skadade biten, och sätt fast denna. Genom att ersätta en bit av ramen blir kostnaden mindre jämfört med att ersätta hela ramen, vilket också kräver fler arbetstimmar.
  4. Aluminiumfönsterramar är relativt underhållsfria. Aluminiumramarna sitter på utsidan av fönstret och det kan hända att målade varianter lossar färg. Detta är sällsynt, men när det händer måste denna bättras på. Trots att dessa ramar nästan är underhållsfria ska man vara noga med att med jämna mellanrum inspektera fönsterramarna, speciellt efter en kall och sträng vinter, för att försäkra sig om att inte skador har uppkommit. Aluminiumramarna kommer bäst till sin rätt om de tvättas regelbundet, vilket görs enklast med vatten och en trasa. Billigt, enkelt och bekvämt.
  5. Många träfönster har belag och dessa kan drabbas av rost och rötangrepp. Om beslagen är förstörda räcker det med att byta ut dessa och ersätta dem med nya. Vissa rostfläckar går att tvätta bort/rengöra och då kan de gamla beslagen återanvändas igen. Genom att ta tillvara och göra förbättringsarbeten på delar av fönsterramsmaterialet kan man spara många hundralappar och tusenlappar som man annars måste betala vid en total fönsterrenovering.

Regelbundet underhåll i både större och mindre skala lönar sig i slutänden eftersom den totala fönsterrenoveringen kan skjutas till framtiden. Ett noggrant underhållsarbete är förutsättningarna för att träramar håller längre, vilket bidrar till att renoveringskostnaden inte skenar iväg.

om dokus

Dokus hjälper dig ta fram riktpriser för renoveringsåtgärder på ditt hus. Snabbt, enkelt och utvecklat för lekmän.

Läs mer