Att dränera en husgrund är ett stort jobb som förutom att det kostar en del kräver både kunskap och tid om man väljer att själv utföra dräneringsarbetet. Om du väljer att anlita ett företag för att utföra dräneringen finns det några saker som du själv kan utföra som hjälper till att hålla nere kostnaderna för hela arbetet.

5 smarta tips och råd när du dränerar

  1. För att dräneringsarbetet ska kunna påbörjas måste all växtlighet som är planterad intill husgrunden grävas upp och flyttas. Även växtlighet som ligger i nära anslutning till dräneringsarbetets utförande måste eventuellt flyttas. Om du som husägare har möjlighet att själv gräva upp och flytta växterna sparar du in kostnader för flera hantverkstimmar.
  2. Om du måste ändra vinkel på stuprännorna under dräneringsarbetet kan du själv ändra riktningen på dessa. Se till att de leder undan vattnet en rejäl bit från husväggen så att regnvattnet inte hamnar i dräneringsgropen under pågående arbete. Detta är dock en liten uppgift, men den kan spara in några hantverkstimmar och således göra sluträkningen något billigare.
  3. Om en del av dräneringsarbetet kan grävas för hand kan husägaren göra detta själv, i mån av tid och ork, då detta är ett fysiskt tungt arbete. Om det finns möjlighet att utbyta tjänster mellan grannar och/eller bekanta kan man med fördel utnyttja dessa resurser.
  4. Det går att på egen hand hyra in en mindre grävmaskin och själv göra utgrävningarna för dräneringsarbetet. Känner du dig osäker på hur de nya dräneringsrören ska kopplas och läggas kan du leja en firma till detta, men då har du redan gjort en besparing genom att själv göra grävarbetet.
  5. Om du låter ett företag utföra dräneringen kan du själv göra det avslutande arbetet med att täcka jordytan intill husväggen med singel eller annan marksten. Vill du plantera växter intill husväggen bör dessa ha ett rotsystem som inte riskerar att växa nedåt och in i dräneringsrören. Då blir arbetet ogjort.

Som sagt, att dränera en husgrund är ett stort och omfattande arbete som gärna slukar många arbetstimmar och en hel del tusenlappar. Tänk igenom vad du som husägare själv kan göra för att hålla kostnaderna nere. Det finns nästan alltid någonting som är fullt möjligt att påta sig, även om man inte innehar fackkunskaperna för hela dräneringsarbetet.

om dokus

Dokus hjälper dig ta fram riktpriser för renoveringsåtgärder på ditt hus. Snabbt, enkelt och utvecklat för lekmän.

Läs mer