Att renovera ett badrum är roligt och det finns en uppsjö av olika inspirationsbilder på hur ett nytt badrum kan se ut. Ta gärna inspiration från olika tidningar, titta på vänners badrum och fundera på vilken stil du själv har, för att skapa en bild av hur slutresultatet ska se ut. Att renovera ett badrum är roligt men kan också bli en stor utgiftspost om man inte har kontroll på budgeten. Det går att renovera badrummet med en relativt liten budget om man själv gör en del av arbetet och, om det är möjligt, återanvänder några av de befintliga interiörerna som finns i badrummet.

5 smarta tips och råd när du renoverar ditt badrum

  1. Montera ner den befintliga inredningen och ta bort eventuella lister och skruva ner toalettpappershållare, krokar och annat uppskruvad inredning. Gör du detta själv sparar du några arbetstimmar på hantverksräkningen.
  2. Ibland är det tillräckligt att ge badrumsskåpen en ommålning för att de ska få ett fräscht utseende. Badrumsskåp är betydligt dyrare att köpa än en färgburk och ett nymålat skåp hjälper ofta till att ge badrummet en ansiktslyftning. Ett ommålat badrumsskåp kan få sällskap av en ny spegel vilket även detta förhöjer badrummets utseende. Om du är väldigt händig kanske dina snickerikunskaper räcker till att själv snickra ett badrumsskåp eller återanvända hyllor från en annan del från huset. Genom att återanvända och göra om går det att spara både hundralappar och tusenlappar.
  3. Om du vill ha ny badrumsinredning och behöver hantverkshjälp med att sätta in den är det viktigt att du försäkrar dig om att både badrumsinredningen och hantverkaren kommer på samma dag. Har du bokat en hantverkare och badrumsinredningen är försenad finns det risk att hantverkaren fakturerar dig för resekostnader och eventuell timpeng för den tid som var avtalat. Alltså; kontrollera leveransstatus på beställt material och inredning så att du inte behöver betala för tid som inte används.
  4. För att kakla ett våtutrymme krävs det att arbetet utförs av hantverkare som har våtrumsbehörighet. Om det befintliga badrummet har kakel eller våtmatta kan man dock själv avlägsna dessa och på så vis spara in en del kostnader i arbetstimmar. En våtmatta är många gånger lättare att avlägsna än kakelplattor. Våtmattor kan avlägsnas i stora sjok medan man på en kakelvägg måste avlägsna platta för platta. Har man väl fått in snitsen på att ta bort kakelplattor så tar det dock inte alltför lång tid. Använd skyddshandskar och eventuellt munskydd.
  5. Det går att förnya badrummet genom att måla om väggarna. Om badrummet har kakel eller plastmatta fungerar inte detta, men om badrummet har målade väggar finns det en bred variation av färger som det går att måla om med. Var noga med att färgen du väljer är avsedd för våtutrymmen och följ alltid anvisningarna som medföljer. För bästa möjliga resultat är förarbetet A och O. Rengör noga de väggar som ska målas och försäkra dig om att kalkrester och annan smuts är helt avlägsnad. På kakelväggar kan man sätta upp olika applikationer anpassade för detta ändamål för en snabb och enkel uppfräschning.

Badrumsrenoveringar är alltså möjliga att genomföra med alltifrån snäv budget till budget utan tak. Det är alltid en god idé att tänka igenom alla arbetsmoment och se vad som är möjligt att göra själv, eller fundera på om det går att fräscha upp den befintliga inredningen med lite färg, en ny spegel eller med billigare materialval än vad som var tänkt från början.

om dokus

Dokus hjälper dig ta fram riktpriser för renoveringsåtgärder på ditt hus. Snabbt, enkelt och utvecklat för lekmän.

Läs mer